話說,上星期見《蘋果》又在吹噓民間股神,小弟已經笑說「是山雨欲來之時,睇路啦!」(「股神」再現蘋果B1!) 眼見恆指高位一日低過一日,心大心細之下自己亦在 $0.075 入了熊仔 67633 等跌。作為一個有紀律的投資者,小弟買之後就立刻定好了止蝕,升穿 23850 — $0.062 — 就要走啦。

誰不知星期五 (二月一日) 晚美股大升,道指還上穿了 14000!搞到星期一 (二月四日) 港股跟著裂口高開,一下就穿了我的 23850 止蝕位,隻熊仔開第一口價就已經大大低於 $0.062,個止蝕 order 賣不出,反而變了個普通的 sell order。我也不以為然,心想等尾市情況才決定下一步如何。

誰不知下午3點多就收到了銀行的 SMS,話隻 67633 已經在 $0.062 賣了!我開了個 aastocks 一看… 嘩!乜事幹恆指 20 分鐘內插了 200 點?!

跟著就不用多說… 晚上又傳西班牙、意大利有壓力會爆破,債券孳息率上升… 美股道指跌100多點… 港股開市 gap down 300 多點… 港股下午在跌多浸,收市跌 536 點… 隻 67633 昨日收 $0.073,今日開 $0.100,收 $0.124,升70%……

想不到我的明燈威力已經昇華成自然的條件反射!就算我心想的是對,但會被個市挾住做了相反而又做了明燈!蛇年可能真係要揾個大師搞搞佢!!!

恆指在一日又一小時內插了接近800點!

我隻熊仔呀… 嗚嗚嗚…

Advertisements