Tags

, , ,

如果你上星期讀完小弟篇 blog,放個靚假今日返到,望吓恒指,可能覺得個大市咁靜焗,無乜上落;但其實身在股場的,已經是來回地獄又折返人間了兩次!第一次是上星期五收市後,內地證鑑「提醒」各證券行兩融要小心D,夜期立即插700點 (地獄啊!!!)。點知星期日黃昏,阿爺又突然減1%存款準備金,大家立即返回人間。

到星期一開市,恒指平開,大家心諗無事啦,誰不知下午突然又急插700點,收市都跌500幾點 (又地獄啊!!!) 到星期二大市在中移動 (0941.HK) 的帶領吓回升凸200點。

真係心血少D都唔得掂!

——————————-

在股票市場打滾了一段不短的時間,如果你問我最難是甚麼,我會話是出貨。揀股票,揀時機入貨,功夫都還算可以;但往往是「幾時出貨?」考起了我。現在我已慣性地買入時已經定好了目標價與止蝕價。睇錯時,一切就按本子辦事:跌落來,止蝕 — 止蝕對我來說是一點都不難。但升上去時,到目標價,賣不賣呢?根據 trend trading,有勢喎!無理由就咁賣?但定好了的目標價通常是一些大位,不賣又驚見阻力就回;不貪心賣了又驚一穿就一支火箭升上去…… 尤其是在這個大茶飯時代!

最近對這個入市容易出市難的問題,有一個新的睇法:入市容易因為無貨在手,理智常在;出市難是因為有貨在手,思考上變得主觀,又怕贏少咗,又怕輸多咗,「貪生怕死」令人的決定變得不理智。

我想,一就我 (或者你都遇到這個題的話) 要訓練到自己心如止水,手中有貨,心中無貨… 但係講咁易咩!如果唔係就要定硬性規定一些手則,到目標價如何如何,股價升高了又如何如何更新止蝕 (止賺) 價,一切依本子辦事,無情講!即使定好了手則,其實要跟足來做,都是一樣咁難呢!到時我又會貪心叫自己這次都係唔好賣住啦:「可能仲有得升呢?」「回咗咁多都係唔好止蝕住啦,等佢反彈d先斬啦」(但反彈之後又會話仲有得升唔斬,結果……)

至於個市,星期二見那些最強勢的「一帶一路」股逆市大插,我相信這一波的調整可能已經完成。可憾的是小弟當日開市時心諗大市星期一已經調整完,一開市就衝入去 $17樓上加了注在中國南車 (1766.HK),結果下午在 $15樓下被震走了,一日隻股就輸多過10%。唉… 還好,我講得出,做得到在 $270 買了港交所 (0388.HK),呵呵呵~~~

中國南車大上後大回調

港交所穿了新高後,阻力變支持,最佳的入貨位

港交所星期一真的回到 $270 靚位,讓大家入貨

其實,如何可以在震走之後再有勇氣衝返入市都是一個好高深的學問,下次再講。

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements