Tags

, , , , , , , , , ,

今個月大市渾渾噩噩,但如果你咁醒買中隻 IGG (8002.HK) 或者博雅 (0434.HK), 就真是發過周潤發!

手遊股上星期喪升 手遊股上星期喪升

除了手遊股外,近來那些新股都好好炒!好似今日上市的中華包裝控 (1439.HK),招股價 $0.51,今日最高見 $0.95,收市 $0.81,有超過 50% 落袋!而這星期又有幾隻好有趣的新股招股!

Magnum (2080.HK)
喜愛夜蒲的朋友有福了!終於可以 hedge 番自己夜蒲的 risk上個月聖誕節蒲多咗?唔緊要,買 Magnum 隻股票賺番啦!哈哈!個中文名還要叫做「愛夜蒲」,老老實實,我覺得是炒「喜愛夜蒲」電影系列,「港版 PSY」 就算不追版權費,都應該要番幾支 Dom Perignon on the house 啦!

講番隻股票,話題無限,咁熱賣,IPO 當然要借足孖展去抽,但就正如你落 Beijing Club 或 Billion 玩一樣 — 認真就輸了!我估情況可能跟當年米蘭站 (1150.HK) IPO 境況一樣,有得食就要食啦 (又咁似另一個落 club 蒲的忠旨嘅……)

當年的超購王米蘭站上市高開後就...

港燈 (2638.HK)
通常誠哥分拆得的,都是豬頭骨。雖然我都有憧憬過港燈話晒預期有6-7%股息,可能會有隻香港電訊 (6823.HK) 咁勁?

香港電訊是少數誠哥分拆出來大家買了有得賺的股票

但諗深一層,真的是估估吓。如果純以收息為目標的投資者,應該都穩陣可以認購,但如果純粹搏上市有得炒的話,小弟就有保留。

我會視乎這幾天招股反應再諗諗。

麗珠醫藥
這是繼中集 (2039.HK) 之後第二隻B轉H的股票。原來中集已經在H股上了超過一年!

溫股知新,2012年12月中集在香港介紹上市時,B股的前收市價是大約 $9.7。上市頭幾日曾「低見」$11後,一個月內見過 $17!即使你「不幸」在第一口價 $12.60 「高追」了,捱兩日價有超過 30% 回報!

中集是第一隻B轉H股

我不是說歷史會就這樣重覆,但作為一千零二隻的B轉H股,我覺得有「餐士」!

預期上市日是這個星期四,但我仍未見到有股票編號。

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements