今朝讀蘋果時看到這個標題,真的笑了出來!看形勢思捷暫時領先,但不要小看比亞迪的後勁啊!

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110916&sec_id=15307&subsec_id=15326&art_id=15618912&cat_id=14195481&coln_id=14195486

2007年時,思捷曾高見$120多,比亞迪也差點兒到$90。如果你能與思捷識於微時,或跟股神買入比亞迪,兩隻都曾是不折不扣的10倍股。今天它倆潦倒的情況,警戒我們在股票市場不要 take it for granted (做人又何嘗唔係呢?) ,見隻股票升了10倍,回吐少少就心諗「無嘢嘅!」唔理佢;再跌多d時就諗「我都仲有5倍 profit,唔駛驚!」,講多幾次就可能變成另一個慘絕人寰的 case study!

所以大家真係要時常保持警惕,我都不想你是下一個受傷者,尤其是那些 914、3323、1044、700、590 等等的股東。我不是明示暗示這些公司有什麼問題,只是勸你要以思捷和比亞迪為戒!Because… you never know!!

(UPDATE)
這幾天雖然港股表演一般,但美國已連升4日,何解?我的陰謀論是因為16日是美國3個月一度的四期結算。大家回想過去幾個月香港逢月尾期指結算時例必炒起,搞到之後每個月頭都轆番落來。所以我會睇下星期初美股會否轆番落來才決定 market 是否喘定。

Advertisements