Tags

, , ,

踏入五月,個市靜晒,炒得興高采烈的五六七八線股除外。本來上星期五下午一棍殺上來,扭轉了都不知多少天高開低收的格局,以為有運行,誰不知過了個週末又是打回原形。咁嘅形勢,仍相信是大牛市的朋友,可以耐心儲貨;走短線的,都是等大市個勢返來時才再瞓身炒過吧!

啊,其實除了那些五六七八線股外,這兩個星期科網股 — 又或者應該叫「互聯網+」股 — 都在熱烈地炒,可惜小弟無福份食呢個浪!

係咁嘅,其實小弟三、四月時已早早入了「雙金」— 金碟 (0268.HK) 和金山 (3888.HK),隻268仲破位加過注。四月的大茶飯日子,係食咗一浪。隨著大市節節上升,我亦定時將止賺止蝕位推高,控制風險。當大市今個月由 28500 急急地回落時,手上很多隻股票都一個一個倒下來被震走,「雙金」亦未能幸免,就在這個月頭分別在 $4 邊和 $26 被止賺了。之後的故事,正如我之前所講,「互聯網+」股在弱市中仍 bomb bomb 聲大大力反彈,我卻手中無貨了!

雖然我賺著走,是不應該有咁多牢騷,而且定好止賺止蝕位是應有的風險管理,所以我自問無做錯。不過走貨後立刻 — 係立刻 — 爆升三成有多,真係好心痛!

金山 (3888.HK) 挑戰新高 金碟 (0268.HK) 震完倉再創新高

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements