Tags

, ,

今年是2017年,年頭大市還是窄幅上落時,很多人都會話1987、1997、2007年都是股災年,歷史是否會重複?逢「7」必跌?

170216-1987-1997-2007

上帝要你滅亡,必先令你瘋狂!

逢「7」必跌是否代表大家就要避害股票市場,免得輸到頭崩額裂?當然不是!今年年初恆指22000點,我話你知這個水平會發生股災,講你都唔信啦!因為個市根本未升過,大家望著沉悶的市況,都無買過貨,又何來股災呢?!股災發生的前提,一定是大家炒股炒到㷫烚烚,連牛頭角順嫂都變成股票達人!上帝要你滅亡,必先令你瘋狂!

美國股市慢牛行了8年,道指反反覆覆來到20000點,都算有了股災的條件。不過,股災好少只跌一個地方,所以美國要跌,點都要等埋亞洲區的朋友。如果2017真的是股災年,那麼恆指起碼要升返上28000-30000點 — 甚至更高 (40000?!) — 才有水位大插插,咁代表甚麼?即是從年初的22000,有幾千、一萬、甚至更多的升幅!大把水位賺錢呀,老友!

你可能話,但股災一來,水淹三軍,隨時輸返個凸!無錯!不過昨天跟個朋友閒談時,他說得好有道理:如果1997年無輸死你,2007年你都仲生存到,但到2017年你仍是無吸取經驗越高越追最後撻死,咁都無乜好講啦!

望著個市一月起無乜原因之下升吓升吓,恆指就來到24000點,似乎今年可能真係有機會爆上去?!既然人人警告你逢「7」必跌,當大市去到30000點時,你就記得唔好被勝利充昏頭腦,見好就收啦!這樣子2017年隨時會是你的一個豐收年!

170216-hsi

恆指一月起無啦啦升咗2000點

其實股災又有咩好怕喎!

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/platosay

Advertisements