Hello 大家好!無見兩個幾禮拜,個市依然是咁 shit!Shit, 是因為個市 chok 上又 chok 落,不論你做好做淡都好容易被挾死!

朋友今天問我買得未,我兩個禮拜無好留心咁𥄫實個市,其實本來無乜 feel:見不少股票的 RSI 都有背馳現象,但同時股價又仍被4月以來的下降軌壓住,買上又唔係,買落又唔係……不過經昨天恒指5天內第4度拋上 22000 點、再空翻式在一個下午加晚上插近800點跌突時,就真的不敢輕舉妄動去買貨。今天上午再借一個遜預期的內地 PMI 數據,開市後不久就用20分鐘跌掉300點,跌穿埋9月初以來 21400-22300 之間的橫行區;然後下午在 21000 小V彈上 21300 收市,chok 成咁,就更加不敢買住啦!

等待大市的方向感

小弟不知道這是不是震倉的入貨好時機,現在最好還是學《春田花花幼稚園》的校長所講:

「企定定係度,『得』靜靜係度,坐定定係度,乜都唔駛做!」

如果大市真的跌穿 20524 這低位,就可以長「空」萬里;但如果做到個高低底的話,可能真的是見底入貨的機會?不過,remind you,10月是往常跌市中大大鑊跌鑊甘的月份,小心小心!

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements