Tags

上星期最尾講到:

「總之,個市係跌緊,一日幅圖未轉勢,都唔好理報紙雜誌的專家點講,唔好有幻想跌完!專家們講的是跟我一樣的廢話,只有真金白銀用金錢買賣畫出來的股市圖表才是真理!」

今日問我,都會是同一番說話。上星期人人話個市好超賣,要超賣反彈啦!一個星期過去,今日又是收市在 21200 之下。你問:說好的反彈呢?我就會話:反彈咗啦!你見唔到咩?上星期五在22424高開,比之前20865的低位已經反彈成 1500點!只不過即日單日轉向回800點,收報21612。這樣的走勢,你話點敢話見底呢?

上星期五的22400點高開是否已經完成反彈?!

咁究竟甚麼位置才是底?估頂估底從來都是 mission impossible,不過這個 weekend 小弟 update 了之前從曾淵倉博士的著作裡炒出來的「曾氏通道」,可以跟大家分享一下。其實4月的大升市,恆指高位連通道的中軸都未到,就已經回吐下來,所以都不太應該叫它做牛市。現在連「75%悲觀線」都跌穿埋,認真弱雞!通常,就算如2008年的大熊市,恆指都只是跌到落「95%悲觀線」就見底,所以以它做終極底位應該雖不中亦不遠了 (我覺得今次應該去唔到…啩),而這個位置就是… (登鄧戥瞪……)

17600!

現在21200這個位數落去,仲有成 20% potential downside!灰…… 不過,這只是 worst case scenario,真是落到咁低的可能性未必太高。

恆指4月時高位連曾氏通道的中軸都不到

至於話恆指已經連跌4個月,所以9月應該起碼彈一彈這道理,聽落好合理,小弟自己亦希望是,不過望一望2008年由31958點跌落10676一役當中,跌足66%都其實只是在尾聲時勉強叫做4個月連跌 (最後一個月是一支長十字星),所以我們這個8月的第四支陰燭是否算已經打破了歷史呢?會否真的出現有如九珠連環般難得的月線圖五連跌呢?!

2008年熊市勉強叫試過在月線圖四連陰

PS:人人畫的「曾氏通道」因為起點不同,個通道會有些少出入。小弟的通道起點是1989年。

PS2:小弟未來兩週要離開一下這片傷心地療傷。9月尾再見!唔知到時恆指會是18000定24000呢?

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements