Tags

, , , , ,

小弟不嬲都相信想在大市中掘金,一定是炒股不炒市。有人熱炒細價股,亦有人可以揸一隻騰訊 (0700.HK)、揸一隻港交所 (0388.HK) 發達,所以炒股不炒市,不論長揸短炒皆可。

當然,在每一隻騰訊背後,都有一隻電盈 (0008.HK),害到小股民家破人亡咁滯!所以如果你不相信任何一間公司股票的話,你有你的道理。

正如我4月中提到,你不想冒險任何一間公司但見人炒股票你又想炒的話,可以買ETF三寶:盈富基金 (2800.HK)、恒生H股ETF (2828.HK)及南方A50 (2822.HK)。上星期A股大震盪,2日內最多跌了10%,好一個漂亮的入市機會,但同時間這個機會真正是一閃即逝!而且昨日又經已再反彈多4%了。不過,A股買不了可以買H股!週末時見到國企指數幅圖,上月突破了2010年的高位14219後升近15000,上星期跟隨內地股市回吐到14300水平,又是一個長線入市的機會!有耐性的等它的升破埋2008年的反彈高位 14783 和上個月高位 14962 才入市就更 perfect 啦!看圖解說,守穩了14300的話,向20000點出發!

國企15000點樓下入貨靚位

小弟都唔執輸,等緊位買返個 long-dated 國企18000點 call,試吓把刀仔鋸唔鋸到大樹!

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements