Tags

, , , , , , , , ,

阿里概念股,今年來有如呼風喚雨,點升都有。

阿里影業 (1060.HK):$1.39 -> $3.59 (升158%)
阿里健康 (0241.HK):$5.09 -> $11.56 (升127%)
銀泰商業 (1833.HK):$5.62 -> $12.88 (升129%)
中國動向 (3818.HK):$1.38 -> $1.87 (升35%)
恆指:23605 -> 27286 (15%)

阿里健康今年以來升了1倍

相反阿里自己 (BABA.US) 由去年底的 $103.94 跌到昨晚收市的 $87.53,今年跌了近 16%,認真唔多掂。

阿里自己的股價今年表現最唔掂

香港的阿里股炒到咁高 (估值貴唔貴我就唔知啦),點追呀?

唔駛驚!阿里錢多,香港買完唔夠,去埋美國買!上星期入股了一隻美國網上零售商 Zulily (ZU.US) 9.2%,消息一出就隻股當然就彈;不過原來它上市一年半,由最高位 $75 一直跌到今個月頭 $10 都穿埋!究竟佢點 run 間 online store 呢?!

ZU 現在由 $10 樓下反彈 40%,PE 仍然是 100 多倍,理性投資者就不應該買啦,但炒家們可以諗諗這條「阿里方程式」,會否又令這隻 ZU 鹹魚變鳳凰呢?

Zulily 是阿里系新丁

利申:已追入一注 ZU,同埋有揸 1060、1833、3818

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements