Tags

,

「世界上最難買嘅股票?係唔係巴菲特隻巴郡 (Berkshire Hathaway, BRK-A) 呀?成廿一萬… 一股喎!美金喎!5股夠係香港買層樓啦!」

唔係!面額貴的股票,有錢就買得到。

小弟覺得,世界上最難買的股票有三種:第一種是你賺過錢的,但沽早咗;第二種是你一沽完就升;第三種是你輸過錢的,輸得越多越難買返。

先講第一種。一隻股票,你跟它無任何「歷史」的話,睇位買貨,easy!但如果你買過它 (過去式) — 可能是實際上買過賣了,又可能是你心裡面想過要買但因為無錢、未到價、忙得滯忘記了等等原因無真金白銀入市 — 當隻股票升上去後,要你再入市就好難了。就算我話你知隻股票今日都只是得3倍PE,你心裡面都一定是在記掛著當日未升高前的入市價,點講今日個價都是貴。譬如近日的港交所 (0388.HK),你可能之前 $150 買了,等呀等呀等,終於今個月突然彈上 $200。「$200 這些齊頭位當然是阻力,食咗先講!」誰不知轉個眼 388 已經是企在 $250。大家都知都見內地的北水向南流,港股成交都去到2000億。「咁快彈升了 $50,等回一回先買」又過兩日已經見 $300!「當日 $200 走咗,唔係今日咁傻仔 $300 買番呀嘛?」

港交所1個月內就又$200去到$300

除了是因為覺得 388 今日個價高了幾十個巴仙, (相對地)「好貴」之外,如果這發生在我身上,還有一個不知是不是我獨有的問題:明明好有眼光地 $200 賣了賺到錢,今日又要死死氣 $300 追返入市,唔kur之外,咪好無面?!查實,根本無人知道我 $200 賣了要 $300 追返咁傻仔,無面俾邊個睇?不過,我想可能就是我的男性荷爾蒙作祟,加重了心理障礙買唔落手。

第二種情況上個星期才剛發生在小弟身上。上星期一大市借「丁蟹效應」震倉,小弟一些稍稍高追的股票基於安全理由被震走了 (止蝕),但大市一個屈尾十就升返上去,激死!那班壯烈犧牲的兄弟們,有些我真的十分睇好,但要我低沽後立刻高買返,我覺得好似七七地,而且唔知是否只是自己不憤氣的衝動之擧,到時高位買 -> 止蝕 -> 反彈買返 -> 股價又跌,咪隨時輸得多過唔止蝕?!

第三種不用多說,當一個人輸一隻股票輸到嘔血時,避開它去嘗試「忘記」當日輸鑊甘的那份痛,是作為人類十分正常的反應。在熊市輸錢輸到連股票都不玩了的亦大有人在。其實,相比起第一種,第二種是絕對可以避免的。乖乖的每隻股票定好止蝕,每次都最多輸10%、8%,敗走沽貨後又是一條好漢!

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements