Tags

, , , , , , ,

本港股市上星期放了幾日煙花,這個星期歸於平淡,也屬正常。雖然現在是人人看好得有點得人驚,但升市只是一個星期,應該未到頂;而且你讀報紙訪問散戶們,他們口個句忘住大升市嘩嘩聲,身體卻很誠實地趁高放貨,或者 (很理智地) 等高位回吐先買。大家還未瘋癲地追貨,大市又點會滅亡住?

不過我都開始有身邊的朋友,本身不大熟悉股票投資,可能睇得小弟的 blog 多,知道我識少少股票 (奈何未看清其實我是扮代表),問我乜股乜股買得嗎?

其實,這大茶飯時代,只要你開幅股價圖,不必識睇圖表,見隻股票的走勢是向上的,你都可以買。不過你何時應該賣,何時止蝕,才是重點。如果你對此是毫無章法的,我勸你聽了路邊社貼士後,都是想清楚才入市。

如果你真的想在這慶烚烚的股市分一杯羹,又不太識玩,你可以買 Exchange Traded Fund (ETF),因為它通常是代表指數的,會升會跌但不怕執笠。例如你買了盈富基金 (2800.HK),它是追蹤恒生指數 (HSI) 的,股價走勢跟足恒指,你話恒指會否跌到破產跌到0?亦不怕個別公司 touchwood 出事的話,股價暴跌甚至停牌 (甚甚至兩樣齊來) 的話,隨時血本無歸。

想食盡這次中港大茶飯,買 ETF 的話,3隻就夠啦:

1) 盈富基金
2) 恒生H股ETF (2828.HK) – 香港國企指數
3) 南方A50 (2822.HK) – 富時中國A50指數

盈富基金 (2800.HK) 一年走勢圖

恒生H股ETF (2828.HK) 一年走勢圖 南方A50 (2822.HK) 一年走勢圖

你貪心點的,送你多一隻過山車:港交所 (0388.HK)。大茶飯年代港股成交量一定大增,作為全香港最大「賭場」的港交所,你賺錢它收佣,你蝕錢它也收佣,sure win!過去幾天日日2000多億成交已經是比之前高一倍有多,如果之前它值 $150,現在成交多一倍,股價起碼值 $300?!還未計大家興奮炒股時給股票的溢價。這個星期港交所股價升穿了2007年的歷史高位 $268.6,已經是毫無蟹貨,肯定是大市再升的火車頭。你想今日買又得,安全點等回到2007年前高位支持 $270 先買都得,又或者分注逐點買都仲得!

港交所這星期升穿了2007年創的歷史高位!

呀,還有個 friend 問我上一篇話用注碼控制風險,即係點?

因為現在個市已升了不少,每日上上落落幅度更大;而且我話個市會升啫,邊個知?在大家興致勃勃等升市時,都要風險管理跌市時點做。

假設你有廿萬閒錢可以投資,你當然不會準備廿萬全輸,可能你只能忍受輸兩萬蚊,再輸多d就晚晚瞓唔著!以前個市風平浪靜,每日恆指上落二、三百點,你買晒廿萬,定好輸10%止蝕,心安理得。今日恒指癲咗,每日上落五百點都嫌少,高追了股票如果又是定10%止蝕,有機會即買即止蝕,好無癮。所以你可能想將止蝕定遠少少,例如15%,但又想最多輸兩萬,唯有不要咁貪心,買少d,廿萬當中只買十三萬,剩餘的七萬,暖住袋先,等那十三萬賺到錢後,有盈利墊底才再加注。

如果再搏一點,我買窩輪、牛熊證同佢死過!因為這些衍生工具是可以全輸的,所以我就只會用廿萬當中的兩萬買,真的睇錯邊的話都不用太肉痛。記住,千萬不要成副身家放入這些衍生工具當中,它們是可以真真正正的輸死你!

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements