Tags

, , , , , , , , , ,

2015年4月8日,恆生指數收市報26236,較上個交易日升961點 (3.80%);國企指數收報13396,升733點 (5.79%)。大市成交2500億,創2007年10月3日以來新高。港股通的105億每日額度首次用盡!

恆指終於能成功升穿2009年以來25000點阻力? 恆指今日 gap up 破位,再一支大成交光頭陽燭收市

「恆生指數,之前小弟睇死你升唔穿25000點,係小弟唔著!請你高抬貴手,大爆發前震一震倉落25000左右,等小弟再加點倉位啦!」

今日升市的那種洶湧的勢頭,望著股價跳動時已經心跳加速 high 爆的興奮,收市前最後5分鐘期待著恆指會否升夠1000點,望住個鐘不想股市4點就收爐,感覺似曾相識…… 係啦係啦,就係2007年8月17日大奇蹟日,當日望住恆指由跌1000點倒升400點收市感受過!之後恆指就用3個月時間由20000點升上32000點!

如果你將眼光放在那些二三線股,就更能感覺到今日大市的那份澎湃,升20%、30%的股票比比皆是!好似隻中國南車 (1766.HK,利申:有貨),今日復牌高開28%,夠晒勁啦!收市時升夠44%!死未?這隻可是市值300億非3億的股票呀!

有貨在手的朋友,貼市的早上見到手上股票咁爆發,真是很大誘惑想「食咗先講」!(食完你即日就後悔了) 無貨的除了揼心外,就更加心大心細想「追唔追好?」(無追你就揼春了) 作為一名標準老散,我整朝早都身痕想走貨,不過「贏粒糖」就走正正是我們散戶成日炒輸的主因,所以我整日都一直要用我的左手,㩒實我的右手,慎防一不留神就 click 上網賣了自己的賺錢貨!

香港股票今日2000多億成交,破盡記錄,眼前只有兩條路揀:

Path 1:大奇蹟日 2015!年頭小弟已經早講當人人睇恆指今年見27000,這一定不是今年的高位。現在看,32000點不是夢!
Path 2:如果今日只是一剎那的衝高亢奮,之後恆指又跌穿25000的話,在高位2000多億元的蟹貨成交,大市將會跌得好x甘!有排都無運行!

我希望我們是正處於 Path 1,以近來的消息面 (滬港通+內地的貨幣及對股市的寬鬆政策)、大市的升勢 (恆指今日 gap up 再一支大成交光頭陽燭),我相信現在正走在 Path 1 的機率超過八成。在這種升市當中,無人知道頂點在哪,所以目標價不用定,只需要不斷推高止賺位就可以了。

我都親身感覺到要在大市升時900多點時買貨是有點難,小弟今日都無膽大大力衝入市掃貨,只選擇用 call options 刀仔鋸大樹,不問價追入最爆得的港交所 (0388.HK)、海通證券 (6837.HK,點解中信證券 6030.HK 無 listed option?!)、平保 (2318.HK)、信達 (1359.HK,今日破頂一年高位,是小弟黑馬之選),槓桿式以輸有限搏贏無限!

信達今日破一年高位,黑馬之選

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements