Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

通常小弟一講個大市,它就硬是要跟我講的背道以馳!還好雖然我上星期「恆指你穿到 25000 先講」中睇死大市,不過再上一篇「終於有嘢寫! 」揀的個股走勢又隻隻比大市強,而以人類慣性 selection memory 的行為,大家應該只會「選擇」記得我揀啱股票!

其實,上星期瞌埋眼,只要你買的不是叫「匯豐」,跑贏大市有幾難?!現在大市升了一段,真正的考驗才開始!

現在恆指升穿了25000,下一步點做?企穩在上囉!以恆指的性格,它是不會好似A股上證指數般一升20%不回氣的 (不過現在港股又有點A股化的味道),所以下星期復市應該會有以下其中一個情況:

1) 乘勢再升一段,如到25500,然後回吐到25000水平;
2) A股又開始新一輪IPO,港股跟隨回落,隨時穿埋25000。

重點是,回吐過後,能否短期內強而有力的升穿這個新近建立的高位 — 可以的話,就掂啦!升多幾千點我都不會覺得出奇!!

股市估市,是應該有些想像力去「估估吓」,重要的是當結果與自己估的不一樣時,要認衰仔,並立即調整和變陣。

由於小弟估市的記錄強差人意,都是補一補飛寫吓股票。上個星期股仔們和雀亂飛了一大堆,例如再上一篇提過的高陽科技 (0818.HK) 和金碟 (0268.HK) 全部破位上,已經去到一年前高位阻力;鐵路基建三寶 (0390.HK,1186.HK,1800.HK) 全部黐晒孖筋。我上上星期五 (27號) 買了隻 1800.HK call,搏破頂,上星期一 (30號) 正股可以單日升近20%!我見狀仲唔食糊咩!到復活節假期前已經升多一大蚊,真係吹脹!

現階段,很多當炒股的走勢是呈75度角向上爆,無貨的話真係不知道應該甚麼位入。看圖似乎都是那些大折讓AH股最有值搏機會,最熱炒的幾隻已經升近,甚至升穿了上年公佈滬港通時炒到的高位。小弟現在是不會入貨住,但如果大市真的可以企穩25000點的話,這些折讓股升穿這個滬港通高位的話,就差不多隻隻是大圓底突破,兼無晒蟹貨,計量度升幅可以好和味!

儀征化纖 (1033.HK)

儀征化纖 (1033.HK)

山東新華製藥 (0719.HK)

山東新華製藥 (0719.HK)

東北電氣 (0042.HK)

東北電氣 (0042.HK)

洛陽玻璃 (1108.HK)

洛陽玻璃 (1108.HK)

天津創業環保 (1065.HK)

天津創業環保 (1065.HK)

洛陽鉬業 (3993.HK)

洛陽鉬業 (3993.HK)

南京熊貓電子 (0553.HK)

南京熊貓電子 (0553.HK)

利申:小弟有高陽、金碟、儀征化纖。

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements