Tags

, , ,

過去一兩個星期A股、中資股炒個不亦樂乎,但小弟份新工亦是忙到「不亦樂乎」,你見我一星期都出不了一個 post 就知啦!上星期一的大跌市,我早上開市後不久望一望 aastock:嘩!一開市就跌300幾點。再下一次望個市已經是下午5時多,見到跌600多點呆一呆。

咁你話,我在這星期的狂潮點會有收獲!滿手的股票當中一隻內險、內房、券商股都無,註定要大大的跑輸大市,唉……

不過…

機會是留給有準備的人!我今年7月中寫的《兩個 trading ideas》 中提到,上證幅圖似「一隻降落中的747客機的降落軌道,差不多要成功降落在地面上了。我就覺得這是一個走勢的尾聲,很可能突破在即。」而小弟當日都身體力行,買了 long-dated 12月到期的2823 $11 call;然後見隻$12 call 只值 $0.01 咁抵: 升一格已經是升一倍了,正喎!所以手痕又買多少。

A股下降趨勢軟著落?

幾個月下來,滬港通又遲開車、開了車又無人玩,我對這些12月 call 都打定輸數,反正當日我選擇買call就是想以有限搏無限,預咗輸清都唔心痛。

誰不知今個星期A股開始發狂勁跑,隻 2823 跑得仲癲!咁大隻 ETF 竟然可以一星期有兩日是單日升6%!我隻$11 call 由 deep out-of-money 變 in-the-money,隻 $12 call 都有一日 in-the-money 過!(今日又再見$12!) 面對咁嘅市況,小弟 trading hour 時又無乜時間跟,我的做法是在那兩個升 6% 的交易日的第二天,早上找個時候各日賣了約 1/3 的 holdings, 期中 $12 call 已清倉,因為正股兩星期升了10% 有多仍是 out-of-money ,2823 不繼續升的話月尾都係變廢紙!我當日手痕用 $0.01 買的 call,最高價用 $0.37 賣出,升了37倍!(不是37%!) HOLY COW! 這肯定是小弟個人的 personal best!

2823上星期急升!

餘下的 1/3,本來小弟諗住睇定D才決定,畢竟12月還有大半個月;但今日午飯後見隻 2823 又升5%,14天RSI去到90幾,忍不住賣埋!。我覺得A股萬億成交有可能就似今年港股逢千億成交就見頂一様;加上報紙上人人唱好 3000 點不是夢 (well, 今日確實到咗!),短線可能 top top 地,不過中線小弟都繼續看好,等回吐就食過翻尋味,用部份 profit 照板煮碗買定下年6月的call等運到!

上證衝擊3000點

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements