Tags

,

之前我在這個 blog 都講過,試炒匯豐 (0005.HK) 業績買 option 結果輸清光。 (see 刀仔鋸大樹,炒匯豐業績 and 在股市中「買錯胸圍戴錯bra」) 所謂「失敗乃成功之母」,我要不斷嘗試不斷進步!

終於,比我威番一次!今次炒的不是匯豐,是百麗 (1880.HK)。

先看看百麗幅股價圖,真係可以講得上是衰到無朋友!

百麗股價過去一年長跌長有!

而事實上,內地非高檔的零售股好似體育用品股、超市股、鞋履股都衰了好幾年,基本因素出問題。所以,我星期一早上看報紙時讀到百麗收市後公佈業績,而股價今個月又彈一彈上 $8.6 見阻力,就趁機會 put 一 put!剛好又是月尾,所以我揀了隻即月到期的末日 put,$8 strike。由於這一 put 應該都是不成功,便成「零」,所以我學精了,小小地玩吓算啦。

結果星期一公佈的業績基本上持平,不利好又不利淡。星期二整日隻百麗就剛剛在 $8 樓上橫行,點都不跌穿我隻 put $8 的行使價!我十五十六都不知賣還是不賣好。好在買得細,輸晒都無乜壓力,把心一橫,唔賣!

百麗主席盛百椒

跟住就多得百麗盛主席一句「線上、線下一體化應該是個趨勢,但具體怎去做,大家仍然沒搞清楚」,又調低了銷售預測,再加上摩通大大力調低對百麗的目標價,由 $9 減到 $7,造就了今日股價大插,一開市已經是 $8,之後越跌越有,最低見 $7.63!我隻末日 put 一點雖然時間值都沒有,但正股一跌穿 $8 後,正股每跌一仙,隻 put 就升一仙。不過此一仙不同彼一仙,正股的一仙是 $0.01/$8 = 0.125%,但隻 put 的一仙可是 $0.01/$0.06 = 16.67%!!

就這樣,我終於吐氣揚眉,兩日在這隻 put 賺了5倍!哈哈哈!不過,我重申,買得好細咋。但最緊要是份成功感,爽呀!

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements