Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

最近事忙,朝早連報紙都未必日日有時間睇,遑論寫 blog 啦。

股,就點都一定要繼續炒,這是我的 part-time job 嘛。無時間睇報紙,無乜題材在手,唯有揀三隻破頂股講住先:新華保險 (1336.HK)、上海醫藥 (2607.HK)、卓悅控股 (0653.HK)。

保險股不用多說,大市因三中全會全面爆上,保險股做其中一隻領頭羊。眾多隻保險股都很有氣勢,當中我揀新華保險因為它乘勢破了3年下降軌,連被蘇黎世人壽悉數減持都跌唔落!我不敢話它會是跑得最快的一隻,但暫時就表現了超橫強的抗跌力;如果可以升穿埋5月時高位大概 $29.3 就 very good 啦!

新華保險大陽燭升穿下降軌

另一隻我正在睇實的是中國太保 (2601.HK),正在等它明顯升穿 $32.5 這個1月時的高位才考慮追入。

太保待破1年高位阻力

上海醫藥屬於一直強勢的醫藥版塊,其他幾隻如四環 (0460.HK)、中國生物製藥 (1177.HK) 等早已破位,之前無在低位買的話現價追有很大的心理壓力。但這隻 2607 就只是剛升穿3、4月時在 $17.80 形成的雙頂,應該仲有得上!就算你不信我,都可以信 value partners 的眼光 — 人家揸了近 11% 的貨 (雖然近日減了少少貨)。

以它的雙底形態計,目標價是 $22。

上海醫藥3年日線圖

最後一隻卓悅,公司做什麼生意不用多講。名氣上當然不夠莎莎 (0178.HK) 好,股價上人家亦早已跑上。但卓悅落後就可以俾機會我們入貨!拉長D睇它的8年圖,原來最近已經升穿了2010年的高位 $1.75,好一個橫跨3年的大~~~ 圓底突破,加上10月時已做了回吐這幾天再突破近月高位,是時候爆一爆啦!

量度升幅可以見 $2.6,有 40% upside! GO~~~

卓悅破3年大圓底

Disclaimer:三隻都貨已買!

PS: 小弟這兩星期亦已買了之前講過的 TSLA 和 GOGO,認真是 GO GO GO~~~

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements