Tags

, , ,

Tesla,今年美股的其中一隻神奇股,曾經由1月的$30邊上到差不多10月時$200!

不過,之前大家話「佢勁過比亞迪 (1211.HK) 多多聲啦!」結果殊途同歸,又因為它的電動車著火打沉股價,由 $200 邊直打落 $120,仲要未知跌完未!

認真諗,我不敢說電動車會取代電油車,但越見普及是大勢所趨,無容置疑。Tesla 現在是做得最好的一間電動車廠,不買它買誰?!雖然話它著過火,但汽車失事常有,好出奇咩?

如果以5月時因為著火引致大跌的國產 version 比亞迪為例,大插一個月在6月底終於在低位出了一條特長尾巴,就這樣在 $22 邊見底了!

比亞迪上次電動車著火後用了一個月時間見底

以 Tesla (應該) 比比亞迪高的質素,我會耐心等它的見底 signal,然後入貨等它成長!用我不太熟悉的 fibonacci 分析,TSLA 4月時正式突破 $40 前高位,之後直飆 $190,跌回升幅一半的話,要跌 $75,即是 $115 有機會是見底位置;如果連 $115 都守不住,即可能股價真的轉弱了,到時要睇真d才決定買不買了!

Tesla 今年內曾成了6倍!

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements