Tags

,

今早見隻北大青鳥 (8095.HK) 競價時段已經升緊10%,心諗:咩事?上網又揾不到有什麼特別新聞…

原來是《蘋果》財經版的一篇稿…

一周兩件:北大青鳥爆升

北大青鳥(8095)叫緊三瓣糊,隨便一瓣食糊,都造就爆升動力,如果三瓣都中晒,就真係不得了!
北大青鳥主打消防系統設備,今年上半年純利就爆升咗14倍去到1,376萬人仔,兼超過去年頭九個月純利1,309萬銀。

三大好消息惹憧憬

北大青鳥喺今年7至9月嘅全國房產建築施工及新施工面積,分別達14.7億平方米及4.9億平方米,按年增加11%及15%。
房產開發增加,大圍好景,對集團嘅消防設備有好大支持,嚟緊11號公佈嘅頭三季度業績,應該keep住靚仔。所以,第一瓣,有得博佳績。
又中國城市軌道(8240)10月頭一話轉主板,股價就升咗20%,脫離毫子股行列。另一間9月26號「一周兩件」寫過嘅華彩(1371,前創業板編號8161),炒轉主板,短短七個交易日升咗80%。
北大青鳥對上三年嘅純利,符合晒轉主板要求。加埋集團今年純利應該靚仔,所以,第二瓣,係博集團升格主板,股價炒升。
北大青鳥已經講明,考慮最快今年底,分拆旗下青鳥消防喺深圳上市。估計青鳥消防今年純利上到9,000萬人仔,又以分拆通函內提及隱含33倍PE上市做參考計數,北大青鳥可以額外增值14.5億港銀,即每股1.2港銀,係集團現價0.78港銀嘅1.5倍!
連埋呢壇製作,北大青鳥NAV上到2.3港銀,現價大幅折讓66%。第三瓣,係博北大青鳥超級大增值。
如果北大青鳥反映呢壇潛在增值,要見1.98港銀,即現價升多1.5倍,到時PB不過0.86倍,仲係平過同業過倍嘅PB水位。

錢雋
細價股專家
本欄逢周二、五刊出

最近這種細價股一推就爆的情況非常嚴重,其實我覺得不太健康。平日我一定會定界這為見頂訊號,不過這一年港股根本無升過,又何來「見頂」?

北大青鳥一年日線圖

我心想,如果這班寫專欄的朋友逢推股之前都買定先的話,這兩個月肯定賺到笑!而且他們好些都是無牌代表 — 不用申報,隨時就這樣已經可以發達!

噢… 突然好想做無牌財演哦!

無錯,我是有揸這隻北京來的大青鳥。唔怕講埋俾你聽,我買的原因是它10月中時圓底升穿了 2009 年尾的高位 $0.60,而且近幾個月成交大增,量度升幅可以去到 $0.95!

北大青鳥八年週線圖

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements