Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

趁期指結算,我又幫自己結算先吓!

為表示我不是是旦吹引君入甕,話埋俾你知哪幾隻我有貨又點話!

保利大茶飯
金保利新能源 (0686.HK)
11 October 2013 – $1.98; 
Today – $1.80 (有貨)

都是出可換股債券惹的禍!明明好地地穿多年高位,無賴賴一出 CB 就跌番晒落來!無辦法,唯有等等,看它整固後可否重拾升軌!。繼續等食大茶飯!

金保利

Smartone, smart to buy?
數碼通電訊 (0315.HK)
9 October 2013 – $10.24; Today – $10.30 (無買過)

正如我所講,這是一隻 downside 較小但有排悶的股票。小弟彈藥有限,無心情跟它悶!

數碼通

雲遊太空
雲遊控股 (0484.HK)
3 October 2013 – $67.60; Today – $62.55 (有貨)

阿里巴巴跟 Twitter 都未上市,科技股邊有咁快炒完?跌到 IPO 日的開市價附近就不再跌,現價雖然在低位徘徊,等它穿這個底才諗諗賣不賣啦!

btw,上星期見《經濟日報》話隻雲遊有機會將來變紅底股喎!

雲遊

降龍十八掌第二式:飛龍在天
網龍 (0777.HK)
26 September 2013 – $19.28; Today – $17.96 (已除 $7.77 特別股息,有貨)

這隻 777 真的是龍不是蟲!簡直是喜出望外!即使這星期除了淨又碰啱科網股大調整,計落我都仲有 20% 賺,勁!科網股咁強勢,我可不敢隨便賣!就算要轉勢都應該等見到它無力再衝穿高位才考慮賣!否則賣了真的可能買唔返!

網龍

繼續尋寶
大新銀行集團 (2356.HK)
25 September 2013 –  $14.12; Today – $14.54 (有貨)

廖記 (1111.HK) 賣盤成事後,炒港銀被收購的概念減退了點,但隻大新銀行 PB 是1倍樓下,好大條護城河!即使燦爛歸於平淡,應該都不用擔心會輸很多。

其實這個月如果買了它的阿媽大新金融 (0440.HK),仲和味!

大新銀行

天虹紡織
天虹紡織 (2678.HK)
13 September 2013 – $13.02; Today – $13.98 (有貨)

呢隻都是長期強勢股,買的時候就是看中它到了長線支持位兼有見底形態。雖然最近走得慢一點,但總算揸得安心。

我不是太貪心,暫時先看8月時高位 $16。

天虹紡織

安東油田服務
安東油田服務 (3337.HK)
12 September 2013 –  $4.45; Today – $4.88 (買過,已賣)

這隻2012年其中一隻股王,今年要唞唞氣!我買的時候都算是相對低位,但反彈力度認真麻麻。見它9月尾到了下降軌阻力上唔到就賣了,叫做賺少少啦。

安東油田

起航!
航運股
10 September 2013 (買過,已賣)

我買過隻 2866 但它像一條死蛇爛鱔不願郁,我唯有放棄。幾隻航運股實在弱了太久,上面的蟹貨多到無朋友,要它們一下子爆上去真的要很爆的消息才可以!加上波羅的海指數短線見了頂,所以暫時可以不理這堆航運股。

日股二元次起動
Nikkei 225
9 September 2013 – 14205.23; Today – 14502 (有貨)

仍然堅持之前的論點,日本股市應該可以在東京申奧成功的衝擊下重燃希望!現價比出 blog 時少少地升了 300 點,現在日經在 15000 點的三頂阻力關口之前,未買的可以等它破了 15000 點才追入。衝動的可以現在買少少試試,因為眼見它6月、8月、10月三個底一個比一個高,我想 15000 點應該衝得過。

日經

我買!
中國移動 (0941.HK), 中國平安 (2318.HK)
4 September 2013 – $85.60 & $56.95; Today$81.60 & $60.65 (買過,已賣)

如果你今日仍揸住隻中移動,應該喊得一陣陣。不過我當日講明是用 option 短炒,所以兩隻股都揸了一個星期就走了。平保得個吉,但中移動就僥倖在 $87 附近,見到了下降軌阻力放了!WAKAKA~~~

中移動

現在我就不會在這個水平追沽中移動啦!始終是隻重磅股,升升跌跌有很多外在原因!至於隻 2318,今日一升幾靚仔,不過都是等它穿 $61 9月中高位才考慮吧!

執雞
理文造紙 (2314.HK), 玖龍紙業 (2689.HK)
3 September 2013 – $4.99 & $5.99; Today – $5.60 & $6.40 (買過,已賣)

當日買紙業股是因為讀到內地要淘汰產能,亦已經講明這兩隻孖寶兄弟查實走勢不是太強,要睇位走。當日我只買到了 2314,後來它升到 $5 不太願上,驚驚地沽了。

今日幅圖,2689 似乎靚仔D,話晒7月起成了一條約45度的上升軌,早幾日還被大行唱好下大升一段!好過隻 2314 幅圖 — 雜亂無章!

玖紙

 

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements