Tags

, , , , , , , , , ,

曹仁超減持港股
股份亂炒 「係時候止賺食糊」

【本報訊】科網、濠賭股大升浪,已令港股投資者唔理指數升跌,日日喪炒,六大賭股連同六大當炒科網股昨合共成交額達76億元,佔股票成交15%。人稱「曹sir」的中國高增長集團首席經濟學家曹仁超,昨拒絕為大市估頂,惟坦言旗下基金10月起已開始逐步減持套利,「都係時候take吓profit啦!」
記者:林靜

曹仁超坦言旗下基金10月起已開始逐步減持套利。

今年7月底大市在二萬二關樓下浮沉之際,曹sir曾估計大市可上望23900水平,惟目前港股今年三度在23500關口受阻、加上個別板塊瘋炒現象出現,他昨表示「有啲擔心」,「通常個市到尾聲,啲股就會亂炒一通,但𠵱家係咪尾聲,我未有答案,不過三中全會之前,大家不妨癲落去」。他強調,對大市的目標仍然未變,只是對走勢開始模糊,「我唔知個頂係邊,應該仲搵緊,但如果三中全會有乜冬瓜豆腐唔好怨,市冧之前,通常都冇人響鐘」。

若投資少 每月可減持10%

曹sir昨打趣說,「我近排冇乜胃口,連對股票嘅胃口都無埋」,直指旗下基金自10月開始已小量減持獲利,「你諗吓濠賭科網嗰啲,由我上次話睇二萬四到𠵱家已經升咗好多,係時候take吓profit啦。」他亦認為一般投資者亦要開始考慮在年底前稍為鎖定利潤,「由10月到12月,如果個倉細嘅,每個月可減持5至10%。」
恒指昨早一度高見23534點,惟期後升幅收窄,報23438點,升98點或0.4%;雖然滬綜指大升1.6%,惟H指昨仍一度倒跌,收報10668點,升24點,全日主板成交額603億元,沽空佔9.1%。港匯持續呈強,昨亞洲交易時段一度高見7.7507,一度逼近一個月前的即市高位。……

(http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20131022/18474002)

升市莫估頂,所以當一切還是歌舞昇平之時,縱使背後暗潮洶湧,一於少理,繼續股照炒。

最近炒股手風還算順,雖然恆指過去一個月等同在 23000 點上下玩搖搖板,但我的荷包都有所進脹!希望這是因為我技術上和心理上進步了!

面對現在這個唔上唔落兼心驚驚怕一個唔覺意股災的市況,我又沒有刻意減持。我只會為每一隻中短線的股票每星期入好止蝕 (止賺) 盤。這樣一來,有時間的話可以望住個市;即使是忙的時候,亦不用擔心有什麼壞消息!如果大市是要跌的話,就讓它們一下子全止蝕好了!到時我又手揸現金,慢慢揀貨買!

有時候感到個市不太安穩之時 (例如國債上限到期之前), 我就會相應地將止蝕放近一點,以防有什麼冬瓜豆腐個市大插插時,輸少D。

當然,有些時候個市可能只是 chok一chok,在低位觸發我某些止蝕位後又飆上去。這些情況都無辦法啦,只可以望股輕歎,不過現在的我對這些都看得透徹多了:這隻股賺不到錢,香港股市還有上千隻其他股讓我揀。

講返個市,我估可以升得穿 23500,不過 24000 又是下一個阻力。但我一貫地說:炒股唔炒市,你呢期求其扑中一隻騰訊 (0700.HK)、銀河 (0027.HK)、金山 (3888.HK)、長城 (2333.HK)、合生元 (1112.HK) 等等的話,23500 定 24000 又何干??

揀中強勢股的話,駛乜理恆指?

 

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements