Tags

, , ,

上星期炒匯豐 (0005.HK) 業績有斬獲 (見《阿媽我得咗啦!》),食過翻尋味,這星期一於炒騰訊 (0700.HK)!照版煮碗買齊一對 call-put — 即月 $390 call + 即月 $330 put,搏業績好定壞都可以等爆其中一邊。

騰訊業績是星期三收市後公佈,我提早在星期一早上已經入貨,就是心想又會有其他人 (大戶?) 炒業績時炒高埋個 vol。

果然不出所料!我星期一買時只是大概 40vol,但星期二已經是 48vol!加上隻股票自己當日由 $360 左右升上 $370,我個 call 一日已經 double 了!但個 put 又不是跌了太多,很好!

既然業績都未出就有甜頭,我決定做少少 risk management,將手上的 call 賣出一半先套利。原因是假設我買了各 $1000 的 call 和 put。當 call 升了一倍,現價已值 $2000;put 跌了一半,現價只剩 $500。$2000 vs $500:這樣子等於我多放了四倍 exposure 搏騰訊業績後股價會做好,但其實它升或跌,我心裡只是 50/50。所以我將好倉減半去 re-balance。

騰訊的新王牌 --- WeChat

星期三打八號波,無市。但騰訊業績依舊在傍晚公佈 — 遜預期!!當晚美國 ADR 跌了超過 $10。我心想:得米啦!星期四早上開市,果然是低開 5%!但好可惜個 vol 由星期二的 48vol 跌回 40vol,所以賺的不多。但既然我一心炒業績,就守紀律賺少少兩邊全賣出算了吧。

剛好我星期四早上要開會,我等到期權市場開市,就 call 和 put 都隨便放了個盤在 offer side…

咁就出事啦!!!

一個是 call 一個是 put,兩者是本質上相反,call 升時 put 就跌,call 跌時 put 就升,結果是騰訊開市不久就由低位反彈,甚至完全收復失地。我隻 call 在低位賣了,但隻 put 就賣不出兼即市跌了一半!到我開完會再看時,已經是太遲了!唯有低低地將餘下的 put 賣埋,偷雞唔到食渣米!還好之前在高位將個 call 減了半,賺的蝕的總算是打個和啦,抹一額汗……

騰訊今日低開平收

騰訊今日低開平收

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements