Tags

, ,

之前旅行時在巴黎一間廉價超市見到一支支我們平日在香港的高級西餐廳,侍應問你:「Still or Sparkling?」時才會喝的綠色玻璃樽 Pellegrino 水。在香港的餐廳無 $50 都不可能飲得到,但在這間超市,只賣 €0.89!折番為 HK$9!不過,這是膠樽不是玻璃樽。

好平呀!

回到香港,跟朋友講起,他說:「759 都有得賣啦!$5支之嘛~」

$5 咁抵??我當晚立刻跑去附近間 759 望望啦!

果然有得賣喎!但都無我巴黎見到咁平。一 pack 6支賣 $32,同樣是膠樽不過是細支一點的 750ml 裝。咁都只是比在超市賣的樽裝水貴少少啫!

香港759阿信屋賣的 Pellegrino

講咁耐,我想講的是,759 的厲害之處是竟然可以在一直鼓吹「至抵價」的超市界當中開拓了一片藍海。老實講,759 賣的貨品,跟 CitySuper 比較當然是平得多,但在絕對價值 dollar terms 上不算是平。我每次付款時,好似買了不是十分多件貨,但結果唔覺唔覺都是要百多二百蚊!

經過過去一年的759風暴之後,它已成功令顧客心甘情願的「升呢」買高級一點的飲品食品,所以當大家腦海裡已經烙印著「買平嘢去759啦!」的同時,所花的金錢可能反而是有增無減!簡直是有點變魔術的感覺!

睇番隻股票 CEC國際 (0759.HK) 7月時公佈的去年業績:

「CEC國際經營759阿信屋之零售業務,期內銷售8﹒12億元,增長2﹒37倍;而經營溢利為1161﹒7萬元,上升2﹒75倍。」

(http://www.etnet.com.hk/www/tc/stocks/realtime/quote_news_detail.php?section=result&code=759&newsid=ETN230729201)

增長數字絕對吸引,而且它已經做到一個規模普通人很難複製它。只要它不要過度擴張,又或者不被大財團如百X、惠X重點追擊的話,應該有機會更進一步。我就不敢叫大家一注獨贏啦,但小小注買搏它有一日可以做大做強絕對諗得過!

CEC國際 (0759.HK) 股價在高位爭持

CEC國際 (0759.HK) 股價在高位爭持

Please come and like my Facebook Page if you find my blog interesting: https://www.facebook.com/jailbreakplato

Advertisements