Tags

, , ,

最近股市匯市大動蕩,日圓兌美金跌穿103後急升轉眼就見95,恆指不用一個月由23500就碌穿21000,連道指都在15000樓上動輒百幾二百點上上落落!(不過 VIX 指數都仍然只是16??)

之前有人陰謀論話伯老專登講退市講得唔清唔楚,等金股匯大上大落時,市場就會覺得都是美債安安全全好,咁今個月中的拍賣就可以安然度過。今天已經是14號,果真如此的話,這段難捱的日子應該好快過?!

恆生指數 日圓兌美金

上面講的幾隻指數,其實都不夠日經刺激!自從在16000點不夠見頂後,半個月狂插到12500,足足20%有多!恆指的10%波幅唔該行埋一邊!更厲害的是,日經要不是大跌5%,要不是反彈3%,單日的波幅大到呢… 早知就應該一邊買定個 OTM call,另一邊買定個 OTM put,等大波動的日子就先食糊再反手重新買過一對 OTM call 和 put,用少少錢食盡兩邊波幅,今年睇怕都可以收工!

日經指數

當然,我現在馬後砲講就容易。我真是如此 trade 咗的話今天就應該是身處馬爾代夫一間豪華的海邊套房打這篇 blog,轉個頭就在窗邊直接跳落水享受太陽與海灘啦!

Advertisements