Tags

,

3/19/2013
太陽能股不嬲都是炒股,每當有有補貼、無補貼的「新聞」就大炒一餐!其實大部份太陽能股在過去幾年都因為產能過盛是在蝕錢,除了隻興業太陽能 (0750.HK) 好少少,因為它是做下游安裝生意,所以它的股價勢頭在過去大半年都是最好的,節節上升,直至3月頭在$10見頂。到現在足足插了30%有多,好像有點短線見底,RSI又見超賣,我膽粗粗在 $6.68 買少少。我唔貪心架,只望它到2月的低位 $7.85 就沽貨!

3/20/2013
嘩!我昨日買,今日就升了7%,繼續坐定定等 $7.85!

3/22/2013
好在昨日雖然震一震倉,我見成交不大無被震走!今日借補貼的「好消息」又升番10%!高見$7.80!我已經 set 好 order $7.85 賣!

3/23/2013
今日d太陽能股又回4%、5%,真反覆!應該又是震倉

3/26/2013
昨晚出了業績,多賺13%,雖不算多,但比其他太陽能股隻隻蝕大錢好得多!但係股價都係要插!跌成10%,可能係因為其餘太陽能股又被人沽爆齊齊跌掛~~連我個買入價都穿埋啦… 唉… 睇多日有無起色…

4/2/2013
見復活節長假期前兩日低位都是 $6.20 左右,我假期時就事先定了 $6.19 做止蝕,畢竟呢d炒股都係要做點風險管理的。今日即使恆指低開,開市時隻 750 都好地地仲有得升,誰不知道 11點左右太陽能股突然全線被沽,一眨眼我隻 750 就被止蝕了… 由賺幾千蚊變到最後要倒蝕,好灰呀!

唯一欣慰的是我早早定了止蝕走了貨,因為隻 750 收市時是跌到 $5.96!!

興業太陽能... 我捉到鹿唔識脫角!

Advertisements