Tags

,

最近見到不少報紙推介都有揀創維 (0751.HK),而且它又是瑞信 (CS) 一年一度的「利是股」之一。其實,我初認識創維,都是靠 CS 發功,金融海嘯前劉紹文已經不停推介這隻股票。

如果你打開它的一年圖看……

創維 (0751.HK) 一年日線圖

嘩!好靚仔呀!去年8月在 $3 做了小雙底後,一直扶搖直上,直至12月到1月尾做個小圓底回回氣,一到2月又一口氣升穿了 $4.80 的阻力位,掂呀!怪不得人人都推介啦!

咁就錯啦!幅一年圖,fake 你咋!你要拉長~~~ d睇三年圖先得呀!

創維 (0751.HK) 三年日週線圖

一看三年圖就一目了然!由2010年10月到2011年7月間,隻創維衝了無數次都衝不穿 $5.35,所以這是一個超級阻力位!亦解釋了為什麼上星期它係威係勢到了 $5.20 就突然「動L」回落到 $5 樓下!

所以,讀股評人介紹不是不可以,但自己都要做功課呀!現在我會將隻 751 放入 watchlist,它一日不成功突破 $5.35 都可以不用理會!

Advertisements