中環在線:「咬低」基金經理 貓咪係揀股專家

貓貓拋玩具鼠揀股,竟然贏到三位基金經理,盲拳果然打死老師傅,亦令人進一步懷疑,政府話可以用來養老嘅MPF係咪所托非人!
英國《觀察家報》舊年搞咗個鬼馬投資比賽,形式有啲似《300萬爽組合》,三位基金經理、一班中學生同埋家貓Orlando分成三組作賽,每組有6.2萬(5000英鎊)做本,規定喺富時指數裏面揀5隻股,每季可以換馬一次。

玩具鼠幫拖 埋單贏一成

基金經理組梗係用投資經驗、傳統揀股方法做投資,貓貓Orlando就用佢心愛嘅玩具鼠,掟去一張印有唔同股票冧巴嘅格仔紙來揀股。
截至舊年9月底,都係由基金經理組以一成領先,貓貓贏6%,奇妙嘅事情發生喺第四季。
基金經理組可能諗住贏開,第四季唔換馬,點知其中兩隻股突然跌近兩成,拉低成個投資組合嘅表現,埋單只贏3.5%。相反,貓貓換走一隻輸錢嘅投資信託,成個組合喺第四季發力升,埋單贏10.8%。學生組就輸錢包尾。
呢個比賽結果對股民應該好有啟發性,原來「亂來」都係一個投資策略,基本分析、圖表分析都可以行埋一邊,提出random walk hypothesis嘅經濟學家Burton Malkiel先至係股神,佢老早就話股價走勢相當隨意,因而令到股市難測。
其實講到明係股市,梗係要「估」㗎啦。

李華華

(http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20130116/18135441)

買股票的貓

一隻貓打低基金經理!多麼好的綽頭!

不過,只是用一次的結果就斷定基金經理無料到,他們投資的成績有如隨意揀似乎就有點武斷。還記得當年世界盃的「神物」八爪魚保羅嗎?難道大家會覺得因為它連中不知七次定八次比賽成績而認定它真的是預言家?!

其中一樣基金經理會而貓咪不會的就是從錯誤中學習。我認為個投資比拼應該搞它十年八年,然後才對基金經理作下定論,會比較公平點。

報導的原文如下:
http://www.guardian.co.uk/money/2013/jan/13/investments-stock-picking

Advertisements