Tags

,

中環在線:股王沙膽虹派錢 贏43萬 打算拎六成齊齊分

玩咗一年嘅「300萬爽組合」,最終由《蘋果》及《爽報》老總沙膽虹勝出,喺老闆肥佬黎手上贏到43萬。老總打算將五至六成獎金拎出來,其中10萬捐去「蘋果日報慈善基金」,2萬捐畀壹傳媒工會,剩低嘅就會跟《蘋果》同《爽報》同事分享。

沙膽虹 今年揀大路股

沙膽虹個倉,好貫徹佢話「紀律比揀股重要」呢個原則,主要揸住瑞房(272)、壹傳媒(282)幾隻股,甚少買來賣去。但2013年「爽組合」有新玩法,每月埋單玩淘汰,可能要炒番轉有爆升潛力嘅細價股或窩輪先有勝算。
偏偏沙膽虹話細價股唔係佢專長,今年揀股以大路為原則,投資策略都係因時制宜,舊年買開嘅股份,有一、兩隻今年會繼續買。睇到呢度,大家心裏面應該問緊:咁即係點呀?有乜投資心得呀?答案係冇,沙生話投資全靠運氣!
首次落場、高登仔至like嘅大師沈振盈,開宗明義要挑戰沙膽虹,佢已經諗好投資策略,打算用盡一成資金限額買輪證,用來食糊,其餘資金就買中資同藍籌股。藍籌股作為倉底,佢揀平保(2318)、港交所(388)同中移動(941)。

周顯 唔搶買細價股

細價股專家周顯雖然狂鬧每月計數呢個玩法違反股票常識,認為至少要睇半年表現先合理,但佢為咗贏錢都要玩埋一份。
周顯精於投資有爆升潛力嘅細價股,照計好有優勢,點知佢話細價股交投疏落,靜靜雞收集就易,喺報紙開晒名話買,散戶搶埋一份,根本好難買到,實際操作困難。
所以呢,周顯玩「爽組合」係買大路嘢為主,預告呢個星期先買10萬股新濠(200),成個倉唔多過5隻股票,費事睇咁多隻股票咁煩,亦唔炒輪證。
新年伊始,預祝九位參賽者旗開得勝!

李華華

(http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20130102/18120220)

沙膽虹是2012年「爽組合」盟主

睇 iMoney 個個星期排哪個財演上星期的推介升得最多,現在這個「爽組合」遊戲又定下月月淘汰參賽者的規例。就是這些傳媒鼓吹這些超短視的投資心態,令香港散戶們買股只求3、5%就走人,跟你買贏幾多粒糖都唔夠一個浪冚埋來時輸啦!

Advertisements