Tags

, , ,

蘋果電腦 (AAPL) 自從出 iPhone 5 銷情未如大家所期望般「爆」之後 (只是唔「爆」,唔係唔好),股價由$700水平3個月內碌落$500,各大評論好似講到世界末日它快要執笠咁。

iPhone、iPad、iPad Mini 依然是每個月斷「million」般賣,AAPL 的 PE 只是區區的12.8x,加上今年新增的2%的派息率。這樣的銷情,這樣的數字,你問心覺得一年後它會是跌多 $200 到 $300,還是升 $200 重上 $70 0的機會高一點?Steve Jobs 用了10年塑造出來的「i字派」品牌,交給他一直合作的團隊繼承,該不會2年就玩完吧?如果我 $700 叫你買你可以話我冼9你,但蘋果這樣的新一代股王,無啦啦跌 25% 送個靚位你入,你不把握機會的話就算了吧!

走勢上,AAPL 剛剛在 $525 這個今年5月低位大成交做垂頭,RSI 已經進入超買賣區,加上昨晚的強力反彈已經可以算是做了個「早晨之星」的利好形態,隨時可以揾位買,之後收埋在床下底等它重振聲威!不貪的等 $700,大貪的就等 $1000!

如果 AAPL 是美國 (其實是全球) 的 IT 股王,那麼香港的 IT 股王唔駛問當然是騰訊 (0700.HK)!無獨有偶,700 公怖第3季業績後又是被一下子洗下來。又問你一句:你覺得700上$300的機會大嗎?我就覺得這只是遲早的事!

雖然 700 的 PE 無 AAPL 咁筍,但它在內地互聯網世界的壟斷程度比蘋果的 iPhone 更誇張,所以高一點 PE 都應該無問題。如果你覺得 $250 依然有d貴的話,可以等它回到去年4月$230水平才入貨。不過呢隻股王通常都無咁易可以讓你在這麼超筍價買,小弟就已經有好幾次就這樣目送它飛天!

成日話「低買高賣」好難呀!現在2隻當代股王在低位向你招手,問題是:你夠唔夠膽買?

Advertisements