Tags

, , , , , , , ,

我不是格羅斯 (Bill Gross),無前瞻性無錢無渠道買 MBS 直接受惠伯老 (Ben Bernanke) 的 QE3。咁我可以買什麼搏一搏呢?

這幾天把 QE3 這消息消化,心諗買港股雖然自己熟悉但面對 QE3 的水喉有些隔山打牛 feel,又要驚阿爺不知道出招與否,怕食唔正 QE3 段浪。

再諗既然都係不停放水和買 MBS,講到尾除了谷股市更加是谷樓市 — 只要美國大眾覺得自己層樓值錢就會肯洗錢!咁即係先高價賣晒手上 MBS 給聯儲局條傻仔、再放錢借給人買樓的銀行,和過去幾年無好日子過、但很可能受惠於隱隱復甦的樓市 + 伯老特效藥的地產公司,會是最直接得益者?!

巧合地,昨夜公怖的美國新屋動工數字創4年新高。

講銀行股,大家都識唔少啦。不過美國的承建商股,可能就唔多懂,我自己都是半桶水。不過以前在賤兔最風光的日子,亦是美國樓市最燦爛的時光,都有客人做美國的承建商股票的產品,所以係咁以識少少。以前做得最多的就是 KBH 和 DHI 兩隻,其次小弟自己上網找過 LEN 和 WY 似乎都幾大間。如果有心想買的請自己再花點心機研究研究。光看走勢的話,KBH 才剛突破了08年至今的長期下降軌,可以考慮搏追落後;DHI 過去一年以升了一個開,不心急的可以等回吐到$18才考慮;WY 在10年7月一星期內大插了一半後到現在都未能收復失地,有保留;LEN 望落似乎最正路,但又係已經升了不少。

金融海嘯至今幾隻美國承建商股榮辱互見

如果不放心買個股的話,美國市場最好的就是有超多 ETF,梗有一款啱你!跟房地產有關的有 XHB 和 ITB,其中 XHB 不論走勢和成交都看似好一點。而銀行方面,幾隻最高成交量的 ETF 都是 State Street 玩晒。XLF 和 KBE 潛伏了3年都仍然是潛伏中;反而 KRE 最似準備好要衝穿$30阻力,如果成交量再多D就 very good 啦!

3隻銀行股 ETF,XLF 走勢最好但 KRE 最似會突破

Advertisements