中銀百年鈔被瘋炒至2000元

全城掀起了一片搶購中銀紀念鈔的熱潮。為慶祝中國銀行百年華誕,中銀香港特別發行面額百元的紀念鈔,昨日開始公開發售,吸引大批市民在多家分行外通宵輪候。紀念鈔的發行亦同時掀起炒風,有炒家即場向市民以十倍原價收購,至當晚收購價更飆至二千元。

(http://www.takungpao.com.hk/news/12/02/14/images_0702-1450537.htm)

中銀紀念鈔,怒炒!

真係被內地的同胞吹到「啤」一聲。乜都要爭,乜都要炒。一張爛鬼銀紙可以炒高10倍,唔係呀fa?這不是只印500張的限量版,是會印成100萬張喎!又何來有值得炒上10倍的收藏價值?難得中銀100週年在香港發行紀念鈔 (之前澳門都有),結果是我們這班香港人無福消受。以前我不去排隊都可以之後俾多百幾二百蚊在二手市場買返張留念,而家無呢支歌仔唱啦!

如果一張爛鬼銀紙都可以 $100 當 $1000 賣,咁我部 iPhone 4S 只可以賣高 $1000 多少少 (仲要係大陸未公開發售時,現在已跌價) ,咪好唔合經濟邏輯?!

Advertisements