這星期跟一位做 private banking 的朋友 Happy Hour,她說有一個客去年只是選了兩隻股票不斷的「上下其手」 — 低買高沽,做了個超過 30% return,聽完認真眼都凸埋。我平日星期六朝會聽港台的《投資新世代》,主要是捧石Sir 場。他的拍擋 Ben哥最鍾意就是教人炒 range,我聽完通常一笑置之,因為我覺得只要有一次大跌浪湧過來,之前贏的都不夠找數!

那天聽完我朋友的故事,讓我反思。

實情是,我的潛意識覺得這樣10%、20%炒不夠刺激。「買股當然是搏1倍、2倍、10倍 return!」但通常在你搏中一隻幾倍股之前,你可能有10隻搏不中仲倒蝕的股票橫屍街頭,贏埋都唔夠你之前輸落!平均每一年可以做到 20% return 是好X勁,可以將你放到巴菲特的 level。

今天的我覺得如果可以在自己的 portfolio 中,一部份做這種穩打穩紮的投資,似乎都不錯。加上這些年環球經濟情況能見度極低,長揸搏爆升真是無咁易啦。(不是無機會,只是無咁易) 當然,股票的選擇就應該要嚴緊些,不可以如 Ben哥般隻隻都話有得炒。基本要求是股票本身實力雄厚,而個 range 要夠闊— 起碼都要有10多20%先夠走位吧!最好還可以 set 到個止蝕位,就萬無一失啦!

以我平日對股票的癡戀程度,很容易就找了幾隻 candidates。之後要做的就是耐心等股票到價。即使真是唔到價買唔到,都只是賺少咗,起碼無蝕到呀!

Stock Lower Range Upper Range Stop Loss
857 $9.5 $10.5 $9
941 $74 $78 No need
1088 $32 $36 $30
1928 $20 $24 $19

如果你有其他 suggestion,歡迎你話我知呀!

Advertisements