上次講完搏反彈,今次講如果搏失敗咗要止蝕點算?

1) 如果你買隻股票時,不是好似巴菲特一樣預咗跟它過人世的話,止蝕位應該在你買之前就定下。買了之後的心理狀況是會偏心的!

2) 正如 Jesse Livermore 所講,任何情況止蝕不應放在10%以外,否則即使反彈都很難返家鄉,心理壓力變得更大,你只會更加死都唔放。看看下面個表,如果你等隻股票跌30%先止蝕,你要揾番隻股票升43%至返到家鄉!

3) 除了擺死跌10%做止蝕外,亦可以用圖表上的支持位 (或阻力位如果你short的話)。如果你發覺支持位好似好遠咁 (eg. > 10%),可能你應該考慮等好d位至入貨。

4) 落手落腳放止蝕時,可以用 online trading 的 stop loss 服務,這樣就不用驚走雞。但小心一些交投不是十分活躍的股票,bid-offer 可能較闊,有機會一跌就穿你止蝕位幾個價位,所以通常我會俾d位走棧。
例如: 我 set $8止蝕,但最低賣出價會 set $7.9。意思是當隻股票一穿$8,任何高於$7.9的價位我都賣!

5) 比較貼市或進取點的朋友可以自己望實,差不多收市時才人手止蝕。好處是有時股市玩嘢,盤中大插之後反彈收市,好似乜都無發生過咁!如果用電腦 set 死止蝕位就可能中伏低位出貨!當然,人手止蝕亦有可能會令你蝕更多先 cut loss 同唔捨得止蝕,所以自己諗清楚呀!

6) 這是最最最重要的一點!一定要跟從 point (1) – (4) 或其他自己 set 的止蝕定律!不要心存僥倖「這次可能唔同呢!」我話你知,每次都係一Q樣!!!唔聽昨日的我 set 落的止蝕定律,今天的我一定是輸面九成贏面一成!唔信就睇下自己手上的死蟹股再諗多次。

Advertisements